schijnveiligheid

Persoonlijke blog Roland Innemee (Ondernemer & oprichter Cherubs)

Van jonge ondernemer naar het runnen van een succesvolle business in locatiemanagement. Alhoewel ik met ondernemen nog steeds lang niet klaar ben: we zijn nooit klaar en zo hoort het. 

Mijn verhaal

Mijn naam is Roland Innemee, ik ben ondernemer en oprichter van Cherubs.

In deze blog wil ik je meenemen op mijn ondernemersreis. Van de prille start tot waar we nu vandaag met Cherubs zijn.

Het begin

Velen van ons hebben een bijzondere herinnering aan die ene leerkracht die de juiste snaar wist te raken, tussen al die anderen die er alleen leken te zijn om ons jonge leven zo saai mogelijk te maken. Voor mij was dit een maatschappijleraar. Toen ik veel te vroeg de school verliet zei hij me: “Zorg dat je niet op je 18e al achter een kinderwagen loopt. Zorg dat jij iets betekent voor de maatschappij en niet alleen dat de maatschappij heel veel voor jou betekent.” Een opmerking die ik altijd heb onthouden en welke ook van grote invloed is geweest op mijn handelen.

De eerste stappen in de beveiligingsbranche

Door verschillende  jobs aan te pakken om een boterham te verdienen leerde ik ook dat als werk geen passie is, de dagen wel erg lang worden. Op wat toen nog het Arbeidsbureau was, viel mijn oog op een kaartje waarop stond; ‘Beveiligen van eigendommen’. Er maakte zich een gevoel van mij meester dat aan de basis heeft gestaan van waar ik nu ben. “Dit is mijn werkveld, hier moet ik zijn.”

Korte tijd later was ik een 19 jarige beveiliger. Verantwoordelijk voor panden, opererend in de nacht en weekenden. De verantwoordelijkheid, de branche; ik was helemaal in mijn element.

In diezelfde periode was ik hobby-matig ook bezig met het trainen van beveiligingshonden. Al snel ontstond de gedachte en de wens om mijn hobby met mijn werk te combineren. Omdat het in de praktijk erg lastig bleek om deze wens bij een werkgever in vervulling te laten gaan, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken; ik werd zelfstandig ondernemer!

Ondernemer…

Op mijn 21e heb ik mijn eerste particuliere beveiligingsorganisatie opgericht. De zogenaamde ‘animale beveiliging’ (beveiliging met gebruikmaking van honden) was de spil waar om mijn dienstverlening draaide.

We spreken over een tijd waarin internet nog in de kinderschoenen stond. Als je een bedrijf zocht was je aangewezen op de Gouden Gids. Aangezien deze gids op alfabetische volgorde was ingedeeld, was het in mijn beleving slim om je bedrijfsnaam te laten beginnen met een letter uit het begin van het alfabet zodat de de zoeker niet eerst al je concurrenten al voorbij had zien komen. Ik omarmde de naam ‘Cerebus Beveiliging’. Een verwijzing naar de Griekse mythologie waarin Cerebus een 3-koppige hond is, vergezeller van Hades.

De markt verandert

Met de jaren bemerkte ik dat de markt veranderde. Enerzijds kwamen er nog steeds meer aanbieders in het veld maar anderzijds werd het imago van beveiliging met honden ook slechter. Een hond werd steeds meer gezien als een wapen. Dit bracht, naast een slechter imago ook allerlei andere juridische problemen met zich mee.

De ondernemer in mij zou niet afwachten hoe de markt zich ontwikkelde. Ik kreeg uit de markt al langer signalen welke voor mij aanleiding waren om mijn dienstverlening aan te passen en uit te breiden.

Van Cerberus beveiliging naar Cherubs locatiemanagement

Gedurende mijn werkzaamheden als beveiliger kreeg ik vaak vragen over andere, aan locatiemanagement gerelateerde diensten. Vragen over toegangssytemen, schoonmaak of zelfs catering zijn slechts een paar voorbeelden van vragen die op mijn pad kwamen.

In de meeste gevallen ontbrak het mij aan de juiste expertise maar door de jaren heen had ik wel een netwerk opgebouwd waarin deze kennis en ervaring voorhanden was. De netwerker in mij werd geactiveerd. Mijn wieltjes en radertjes gingen draaien en stopte niet meer. Het zaadje voor een ‘full service’ dienstverlening werd geplant.

Samen met mijn vrouw zijn we gaan bouwen aan een organisatie welke de spil is in een netwerk van toegewijde leveranciers. Onder de vlag en management van Cherubs staan deze partijen samen voor een compleet pakket van diensten. We noemen het ‘locatiemanagement’.

Een pakket van inmiddels al 13 professionele onderdelen, onder te verdelen in service- en technisch gerelateerde diensten. Met deze service zijn we nu zover dat we iedere locatie-eigenaar of manager volledig kunnen ontzorgen. Van het adviseren en implementeren van een hypermodern toegangssyteem tot de volledige invulling van de hospitality. Het mooie is bovendien dat we alle diensten met elkaar zijn gaan linken. Welke voordelen dit oplevert voor onze klanten beschrijf ik wellicht nog eens in een volgende blog.

Eindpunt

Zijn we hiermee op het einde van de reis? Het antwoord is een volmondig ‘nee’. Als ik als ondernemer iets heb geleerd dan is het dat ontwikkelingen nooit stoppen. Als ondernemer moet je er bovenop zitten, er zelfs op vooruit lopen. Maar dat maakt ook dat ik het ondernemen zo verschrikkelijk mooi vind, je bent altijd bezig je bedrijf nog beter te maken en je klanten nog beter te bedienen. Met Cherubs zijn we op een mooi punt aangekomen maar de reis gaat verder.

Mijn vrouw en ik zijn elke dag weer trots op wat we hebben opgebouwd en wat we nog gaan doen met zijn allen. Of zoals de wijsheid zegt: ‘Het gaat niet alleen om de bestemming maar ook om de reis er naartoe’. De woorden van mijn maatschappijleraar resoneren dan ook nog wel eens in mijn hoofd. Ik denk dat hij wel tevreden zal zijn.

Roland Innemee
Bel gerust!
Roland Innemee